Behandlingar

Implantat

Har du tappat tänder på grund av tandlossning, trauma eller annat och vill inte ha någon obekväm protes? Då kan implantats behandling vara något för dig.

Hos oss i Nyköpings Tandvård kan vi sätta implantat vart du har tappat eller saknar tänder och fylla stänga glappen eller sätta en hel bro för hela överkäken / underkäke.

Beroende på hur stor angreppet är kan operationen ta längre tid, att installera ett implantat tar ca 20 min för enkla implantats placeringar.

Vid stora behandling där alla tänder måste dras bort och sedan placeras implantat bokas en 2–4 timmars tid där hela behandlingen tar plats.

Vad händer egentligen under operationen?

  1. Början av operationen tar man röntgen för att kontrollera hur mycket ben finns för att sätta ett implantat.
  2. Sedan får man lokalbedövning, hela behandling är smärtfri.
  3. Ett snitt öppnas för att exponera benet.
  4. Osteotomi (borra i benet) till vald längd.
  5. Implantatet installeras.
  6. Sedan syr man ihop tandköttet.

Vad händer efter operationen?

  1. Beroende på hur stor operationen har varit och hur snabbt tandköttet läker bokar man en tid för att ta bort stygnen och kontroll av läkning ca 7 – 14 dagar.
  2. Osteogenesis (Benet växer runt implantatet) efter ca 2 månader är implantatet redo att få en krona på.
  3. Ett avtryck tas digitalt om det är inte för många implantat, om det är en hel käke så måste man använda A – Silicon (gegga) + välja färg.
  4. När kronan kommer efter 7 – 14 dagar så installeras den och man and direkt använda tanden / tänderna som vanligt.

 

Varför ska man välja implantat i stället för en brygga?

Jo, för att sätta en brygga måste man slipa ner tänderna så att en brygga kan sitta, som är okej när tänderna har redan lagningar osv.

Men om tänderna är helt friska och har inga problem så slipar man ungefär 30% av tanden för att få något att hålla ordentligt, det kan ge ilningar eller andra problem i framtiden.

När ska man välja ett implantat i stället för att rädda en tand?

Det är klart att man alltid ska satsa på att rädda en tand när man kan, men vissa tänder är det inte värt pengarna att försöka rädda tanden, och om man satsar ganska mycket och behandlingen lyckas inte så är man tvungen att dra bort tanden och sätta ett implantat. Fråga alltid tandläkaren vad de tycker om det är vart att rädda en tand eller om det är bättre att satsa på ett implantat i stället.

Hur länge håller ett implantat realistiskt?

Enligt vetenskapliga studier visar det att efter 6 -7 år är ”success rate” 97%  och efter 20 år ligger det på 89% det beror också på hur man tar hand om implantaten, efter implantats behandlingen måste man borsta ordentligt, och använda mellanrums borstar för att se till att det blir inga infektioner runt implantaten.

Vad ska man göra om man får Peri-implantits?

Det finns många lösningar till peri-implantits, den behandling vi väljer att göra i Nyköpings tandvård är att gå ner med laser och döda bakterier och infektionsvävnad. Det är alltid bäst att komma in på en undersökning varje år så att man har bra koll på sina implantat och statusen i munnen.

Rotfyllning

Har du en gammal rotfyllning som du har gjort och undrar varför du fortfarande har ont i tanden? Det är mycket vanligt att man har fått en rotfyllning och man fortfarande har ont, det kan bero på flera problem dom vanligaste är att tandläkaren inte har hittat alla kanaler, eller så har kanalerna inte blivit tillräckligt rensade. Kroniska infektioner heter apikal osteit, vanligt symptom är att det gör ont när man biter på tanden, eller knackar på den, att det gör ont när man äter något varmt eller kalt.

Efter en bra rotfyllning går smärtan bort men tanden är ju ”död” så den kommer aldrig kännas som de andra tänderna för att nerven är borta, och på grund av det så blir tanden väldigt skör, så det är bäst att sätta en krona som håller i tanden och skyddar den.

Ofullständig rotfyllning

Om du har en ofullständig rotfyllning så går det att rädda tanden, först måste man ta bort den gamla rotfyllningen och se till att det blir helt rent, sedan hittar man hela längden av kanalen, sedan kan man lämna medicin i tanden eller så kan man stänga den beroende på hur stor infektionen är.

Akut värk

När nerven blir inflammerad eller infekterad (när bakterier karies äter igenom emaljen och dentinet och kommer ner till pulpan) så får man värk under natten och man kan ej sova även om man tar smärtstillande. Då måste man boka in en akut tid för att öppna upp tanden och ta bort 80% av nerven för att lugna ner smärtan (Pulpotomy)

Värk efter krona / protes

I vissa fall när man sätter en krona eller en lagning som är väldigt nära pulpan dö på grund av de fria radikalerna som finns in lagnings material, det händer inte ofta men det sker ibland där en tand dör efter att en lagning har placerats väldigt nära pulpan, då är man tvungen att göra en rotfyllning för denna tand.

Har man alltid värk när en tand går med en apikal osteit?

Nej tyvärr inte ibland får man ont i några dagar, sedan försvinner smärtan helt och hållet, men tanden har dött, och infektionen fortsätter att bli värre och värre under tanden det är helt smärtfritt och kan vara där i flera år, i vissa fall kommer en fistel upp (in liten finne ovanpå tanden i tandköttet) när man trycker på finnen så kommer massa var ut. Då vet man att infektionen har vart där så länge att benen har blivit uppätet och kroppen försöker få bort infektionen. Behandlingsalternativ är att dra bort tanden eller rotfylla den.

Invisalign

 sina implantat och statusen i munnen.

Invisalign

Invisalign är en världskänd tandställning, som är mycket speciell, man har ingen metallräls i stället har man en supertunn skena som är nästan osynlig man ser bara den om man är väldigt fokuserad och kanske 5 – 15 cm ifrån någons mun.

Denna behandlings succé är patientens ansvar för att man måste ha på sig skenorna 24 timmar om dagen, och man får bara ta av sig dom när man ska äta eller dricka något (man kan dricka vatten med skenorna).  Man gör både över och underkäke samtidigt, varje 2 veckor så ska man byta skenor, vid varje ändring så blir tänderna jämnare i rakare, mellanrum stängs eller så vrids tänder tills dom blir perfekta.

Hur går behandlingen till?

Man kommer in för en konsultation där man bedömer vad som kan göras i ditt fall, sedan skannar man in alla tänder, efter skanning tar det ca 3 – 14 dagar för att få en Clincheck (Hur tänderna kommer se ut efter behandlingen) Om du är nöjd med Clinchecken beställer vi skenorna, det tar ca 7 – 14 dagar tills de kommer.

  1. När skenorna kommer så bokar man in en tid ca 1 timme, beroende på ditt fall så kan det vara att man måste polera runt tänderna för att göra lite plats
  2. Man sätter tandfärgad komposit klumpar (dom är osynliga) på tänderna
  3. Utlämning av Invisalign skenorna 4 åt tagen ca 8 veckor
  4. Man måste ha på sig skenorna 24 timmar om dagen enda gången man får ta bort dom är när man ska äta eller dricka något (man kan dricka vatten med skenorna)
  5. Efter 8 veckor kommer man in för kontroll, ibland måste man ta bort några komposit klumpar och sätta ditt nya på andra ställen, ibland måste man polera lite i mellan tänderna, och ibland lämnar man bara ut nya skenor.

 

Hur ska det kännas under behandlingen?

Varje gång man sätter på sig en ny skena ska man känna spänning, att det trycker på tänderna. Det kommer kännas lite ömt, men det är jättebra det betyder att tänderna rör på sig till resultatet vill nå. Under 2 veckor kommer känslan nästan försvinna, och då tar man nästa skena så att man får samma tryck.

Vad ska man göra om en kompositklump trillar av?  

Man kommer snabbt för att lägga tillbaka den! Tar ca 2 min!

Vad ska man göra efter behandlingen om man vill behålla sina perfekta tänder?

Efter Invisalign behandling är det jätteviktigt att man har på sig Vivera skenorna som är lite tjockare än Invisalign skenorna, det första 6 månaderna måste man ha på sig de som invisalign skenorna sedan trappar man ner, ifrån 24 timmar till 12 sedan har man bara på sig dom under natten.

Varför är det viktigt att ha på sig Vivera skenorna?

Jo tänderna gillar inte att vara på deras nya platser de vill gärna tillbaka till hur dom var tidigare, om man missar att ha på sig sina Vivera skenor så kan tänderna flytta tillbaka till deras originalposition. Det är mycket viktigt att på sig skenorna!

Om du vill behålla tänderna så som de ser ut livet ut så ska man alltid ha på sig sina Vivera skenor som skyddar dina tänder och håller dom i samma position livet ut!

När man beställer Vivera skenorna får man 3 par och man kan använda dom tills dom går sönder sedan göra man en ny beställning (det beror på hur mycket man gnistar sina tänder ett par kan hålla i 1 år eller längre det varierar från person till person)

Kronor Broar Skalfasader

Broar Bryggor Proteser

Broar – Bryggor de kommer i olika former och storlekar för att ha en stabil bro måste den sitta på 2 tänder med en tand i mellan (det kan vara ännu fler) varje bro går på led och brukar vara 3 led lång men kan vara mycket längre. I Nyköpings Tandvård gör vi broar i Zirkonium eller E-Max för att få det att bli så estetiskt som möjligt, sedan finns det även MK broar som är gjorda i special fall där det finns många mellanrum mellan 2 tänder (när det finns 3 – 4 tänder i mellan 2 tänder)

Zirkon Är ett av de starkaste materialen som går att sätta i en mun detta material användas för broar för molarer där det är mycket tryck, detta material är estetiskt men inte lika estetiskt som Emax.

E-Max Är ett material som användas för kronor och skalfasader i fronten och är mycket estetiska, det blir fantastiskt fint när E-max används.

Proteser Vill du inte ha något som är fast eller har inga tänder kvar och det finns inget ben kvar at sätta implantat på så måste man tyvärr använda sig av proteser, sitter perfekt på gommen och håller stabilt så att man kan ha ett fint leende även om man inte har tänder.

 

Skalfasader

Skalfasader eller ”hollywood smile” är en av de minst invasiva behandlingarna man kan göra för att få perfekta tänder, man tar bort 0,3 – 0,9mm av tanden så man är fortfarande i emaljen, sedan tar man ett digitalt avtryck, man får några temporära fasader, efter 7 – 14 dagar kommer fasaderna som man cementerar.

Tandlossning

Tandlossning är ett stort problem som många människor lider av, vissa vet inte ens av att det har tandlossning. När man har Tandlossning så brukar tandköttet se inflammerat ut väldigt svullet och mörkrött till mörklila färg runt omkring tänderna, man har konstant dålig andedräkt och att i svårare fall känner man att sina tänder röra på sig.

Hur behandlar man tandlossning?

Traditionell

Man kan behandla tandlossning på många olika sätt, den vanligaste metoden är mekaniskt med både EMS (Ultraljud) och handinstrument där man kommer ner runt roten och tar bort tandsten, plack och bakterier. (Smärtfritt kan kännas lite obehaglig)

Laser behandling i kombination med traditionell

I Nyköpings Tandvård har vi en laser som har mycket bra resultat med att gå ner till vart bakterierna finns och desinfekterar, dödar och bränner bort infektionen runt tanden.  (Smärtfritt)

Vad är syftet med att försöka stoppa tandlossningen.

Tyvärr är tandlossning en sjukdom där om man inte tar hand om sina tänder så kommer alla lossna.

Om det är en mild tandlossning så kan man stoppa och lindra progressionen av tandlossning, det är viktigt att man kommer in på en undersökning och minst 1 tandhygienist behandling per år vid mild tandlossning. Om man lyckas med att stoppa tandlossningen så läker benet runt tanden och då kan man behålla sina egna tänder.

Om tandlossning har kommit till en nivå där det är inte värt att rädda tänderna så måste de dras ut och man får implantats behandling. I överkäken placeras 4 – 6 implantat och i underkäken placeras 4. Sedan får man implantats broar i både över och underkäke.

.

Bettskenor

Har du huvudvärk ofta eller migrän? Gnisslar du dina tänder när du sover, är dina käkled ömma? Då kan du behöva en bettskena som skyddar dina tänder igenom att se till att du inte kan bita på dom under natten, bettskenan avlastar dina käkmuskler som därefter lindrar smärta.